using videos on qualtrics

how to use a video in a qualtrics survey (easy & lazy version)

– upload your video to youtube. adjust the privacy and other settings (e.g., unlisted, don’t allow comments)

– change the name to something appropriate, it will be displayed when the video starts

– click on Embed, adjust the settings (size, turn off video suggestions at the end), and then copy the code, something like

iframe width="640" height="480" src="http://www.youtube.com/embed/j_RIIcyVzS8?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen  /iframe

(but with brackets before and after, which I took out here, otherwise you would see the video and not the link)

– in your qualtrics survey, create a text/graphic item, edit it, click on html view, and paste the iframe line above.

– done, it will look something like this: http://isctecis.us2.qualtrics.com/SE/?SID=SV_8ljMZVkXfcdm5Br

UPDATE

to specify a beginning and an end, add start:xx&end=yy after the ? in the link, like in the example, with xx and yy being seconds of the video.

The rel=0 gets rid of video suggestions at the end.

 

screenshotvideoembed

Update 18.06.14:

some people commented recently that there are problems with embedding video this way.

We are currently using a different method, and it works flawlessly. Perhaps that works for others as well. We use the youtube API, which embeds videos via javascript. In your item, switch to HTML view, and paste this code:

<div id="ytplayer">&nbsp;</div>
<script>
 // Load the IFrame Player API code asynchronously.
 var tag = document.createElement('script');
 tag.src = "https://www.youtube.com/player_api";
 var firstScriptTag = document.getElementsByTagName('script')[0];
 firstScriptTag.parentNode.insertBefore(tag, firstScriptTag);

 // Replace the 'ytplayer' element with an <iframe> and
 // YouTube player after the API code downloads.
 var player;
 function onYouTubePlayerAPIReady() {
 player = new YT.Player('ytplayer', {
 playerVars: {'disablekb': 1,'modestbranding': 1,'autoplay': 1,'autohide': 1,'fs': 0,'iv_load_policy': 3,'showinfo': 0,'rel': 0}, 
 height: '390',
 width: '640',
 videoId: 'y6Sxv-sUYtM' 
 });
 }
</script> 


to put in your own video, replace the videoid with the one of your video; you’ll get see it at the end of the URL when you watch a video on youtube.

You will not see anything on this when you switch from HTML view back to normal view, but the video should be there if you preview the question.

The youtube player API used here is well documented.

 

Advertisements

32 thoughts on “using videos on qualtrics

  1. Hello. I followed the instructions for embedding a video very carefully. Those here, those on the official webpage of Qualtrics and many other forums and discussions. However, I have ano very big problem. When in Editing mode, everything is fine, the video loads, plays etc. However, when I go on Preview Survey, or even when I launch it, the Video just does not appear on the page.

    Does anyone have any idea why this could happen and how it can be fixed?

    Thanks

  2. Hello! I am having the same problem and I would like to know what is causing it? Did you find a solution to that problem?

  3. Thank you for your quick response! I copied the code to the html view and replaced the ‘y6Sxv-sUYtM’ with my video id ‘ujWLtgAw9Ys’. It doesn’t show anything in the normal view as you mentioned but my video still doesn’t show in the preview … Thanks in advance for helping me!

  4. I have the same problem, video is only visible on edit mode, not on preview mode and not when i distribute. I imported from
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/1009114/test.qsf

    The same, only see video on edit mode.
    I tried with win 7, XP * firefox, ie, chrome & safari (always the same result)

    e.g. one computer that i tried with

    Browser Meta Info

    This question will not be displayed to the recipient.
    Browser: Firefox
    Version: 32.0
    Operating System: Windows NT 5.1
    Screen Resolution: 1024×768
    Flash Version: 15.0.0
    Java Support: 0
    User Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

  5. Here are screenshots of survey i built while trying to figure out it shows the embed code in edit mode and how it looks like when distributed:

    https://www.dropbox.com/sh/6khgzpfwripn2hy/AABhtmeOrzKfB-S3IaNs7UUVa?dl=0

    I have to display a very short clip, so i tried to upload it to Qualtrics site as well (as SWF and FLV) with the same results.

    Once however i saw in chrome debugger an error message that complaints that youtube content is http while Qualtrics page is https, but I cannot reproduce this error message. Also when i run chrome with –allow-running-insecure-content, it doesn’t make any difference, strange.

    I really need to show a clip in my Qualtrics survey, any thoughts will be most welcomed.

  6. I saw in your screenshots that you use a free account. is that correct? maybe that is the problem – perhaps qualtrics filters out iframes from surveys in free accounts? would be weird but possible.

    when I try your embedding method in my account and chrome or firefox, it works well. See the first page of http://oslopsych.az1.qualtrics.com/SE/?SID=SV_aYq1rT9UGOTpR1r

    however, there is another way to embed videos: with the google player api. that converts a initial DIV into an iframe later. the second page of the survey above uses this method. to implement it with your video, see this document:

    https://dl.dropboxusercontent.com/u/1009114/scriptingrt/embedding_videos_qualtrics.pdf

    hope that helps!

  7. Hi,
    I am having the same problem, although I am trying to use an audio clip from SoundCloud. The clip shows in my library and in edit mode but when I preview it isn’t there. Any Suggestions?

  8. Thanks for the quick response!
    I am using a free account and I have uploaded the file to my library and then added it to my question and have also tried using the embedded code from Sound Cloud, adding it in using . Both of these show the clip in edit mode but not when I preview the survey.

  9. Hello, I am having an issue with the video playing on mobile devices. It works flawlessly on a computer, but on a phone or tablet the video does not show! Any suggestions? Thank you

  10. I have the same problem. On a computer flawless, but on mobile phone it does not load. Hope Qualtrics will solve this, as more and more people use their mobile phone more than any other device (and it is already hard enough finding respondents…..)

  11. Hi all, there have been many questions here about the code not working, and thanks to this thread I understood that my problem was because I had a free account. I transferred my survey to a paid account and finally the sound played. So, having succeeded with one sample trial, I went a head and made all my draft 4 trials – and it doesn’t work!
    It plays the sound in the first trial and then stops. I am thinking maybe it’s something with the soundcloud link that doesn’t stop or something? Any ideas?

    Here is a sample trial code:

            1. hm, I don’t know. if the code works in the first trial but not others, check carefully whether there are any differences. for instance, the code in the pdf points to a https url. do your others as well? do the trials appear on separate pages? I guess, otherwise they would all play simultaneously.

              1. Thank you Thomas. There are no differences that I could find, and anyway it’s random – it’s not always the same items that don’t work, and it’s not always the same trial number that doesn’t work. They are on separate blocks, yes.

  12. Hi,
    Thanks a lot for your code. Everything seems to work for me, except that the video launches twice so that the sound is doubled (as if everything was echoed). This happens only with the autoplay mode. I have this problem with both codes you mentioned. Would you know how to get around this problem?
    Thanks!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s